Haber

‘Dövülen kadın şükretsin’ diyen Nurettin Yıldız hakkında hakimden suç duyurusu

Sosyal Doku Vakfı Lideri Nurettin Yıldız, 2018’de “Dövülen kadın sabaha kadar şükretsin” sözlerini kullanmıştı. RK, sosyal medya hesabından Yıldız’a tepki göstermişti. Yıldız, RK’ye hakaret davası açtı ancak davadaki yargıç, RK’nin ‘kadına şiddeti meşrulaştırdığı’ gerekçesiyle cezalandırılmasına yer olmadığına karar verdi.

Davanın hakimi ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan yanlış beyanda bulunulmasına karar verdi.

HAKİM: YILDIZ’IN AÇIKLAMALARI Meşru ŞİDDET

Oda TV’nin haberine göre, Nurettin Yıldız’ın sözlerine tepki gösteren RK isimli kadın sosyal medya hesabından, “Senin gibi ite kulak verenlere yazıklar olsun. Kurbanı olduğum Rabbim kadını erkeği dövmek için yaratmadı. O, merhametlilerin en merhametlisidir” dedi. Yıldız, RK’nin kendisine hakaret ettiğini öne sürerek suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, RK hakkında ‘sesli, yazılı veya görüntülü mesajla hakaret’ suçundan 3 ay 15 gün 2 yıl 4 ay hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

RK, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Davaya bakan hakim, Nurettin Yıldız’ın kullandığı ifadelerin kadına şiddeti meşrulaştırdığını, sanığın kadın olması nedeniyle suça bahse girme şartlarını bu telaffuzlar nedeniyle tahrik ve teşvik amacıyla kullandığının altını çizerek, şuna karar verdi: cezaya yer yoktu.

Mahkeme ayrıca, Nurettin Yıldız’ın telaffuzlarının “alenen suç işlemeye tahrik” ve “suçu ve suçluyu övme” hatalarını oluşturduğunu belirterek, Nurettin Yıldız hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

“Günümüz ahlaki ve manevi değerlerinin ortasında kadın dövmesine yer olamaz”

Gerekçeli kararını da kaleme alan hakim kararını şöyle açıkladı: “Bugün Türkiye ve çevre ülkelerde görsel medyada sıklıkla kadın cinayetlerine, dövüldüğüne ve dövüldüğüne dair haberlerin yer aldığına ve tedirginlik yarattığına tanık oluyoruz. insanlar üzerinde ve sorun daha da kötüye gidiyor. Katılımcı Nurettin Yıldız, kadınların kocalarından, sevgililerinden, ağabeylerinden ya da babalarından şiddet görmelerinin günümüzün hukuki ve manevi bedelleriyle bağdaşmadığını bilecek durumdadır. Yıldız’ın kadına yönelik şiddeti öven ya da onaylayan anlayışı kadın-erkek eşitliğinin geçerli olduğu, kadın-erkek eşitliğinin her alanda yan yana olduğu hukukumuzda kabul edilemeyeceği için günümüz hayatında cinsiyet ayrımcılığına yer yoktur. hayatın. İlk çağlarda uygulanan bir kadın dövmesinin orta çağda günümüzün manevi ve hukuki maliyetinde yeri yoktur. Aksi niyetin kabulü ise toplumda kadın düşmanlığına dönüşecektir.

Kadınların saçlarının görünüşünden dolayı dövüldüğüne, öldürüldüğüne veya tecavüze uğradığına dair haberlere sıklıkla tanık oluyoruz. Kısa bir süre önce saçları göründüğü için dövülerek öldürülen İranlı bir kadın ve Kasım 2011’de Mısır’ın Tahrir Meydanı’nda yabancı kadın gazetecilerin dövülmesi, kadına yönelik şiddetin sınır tanımayan bir boyuta ulaştığının bir göstergesidir. Türkiye’de bu tür vahim olayların yaşanmaması hümanist hukuk değerlerinin ve Atatürk’ün kadınlara tanıdığı hakların kabulü ve uygulanması ile sağlanmıştır.

Nurettin Yıldız’ın söylemlerinde din adına tahrik ve tahrik ve kadına şiddete tahrik ortada karşımıza çıkmaktadır. Mahkememizde sanıkların sözlerindeki aşağılayıcı telaffuzların yine kadın olan sanığı Yıldız’ın dini ilişkilerinden rahatsız ettiği yönünde vicdani kanaat oluşmuştur. Nurettin Yıldız dinin adına karar verecek durumda değil. Nurettin Yıldız’ın bu konuda kadınları gerçekten rahatsız eden ve kadın dövmenin hukuki bir olay olduğuna dair sözleri, suçu ve faili alenen övmek, kadına karşı hata yapmaya teşvik ederek toplum nezdinde cinsiyet ayrımcılığını teşvik etmek ve Kadına yapılan dövme fiiline kadının şükretmesi lâzımdır. Formda yer alan ifadelerin sanığın kendisine hakaret niteliğinde olması sanığı olumsuz etkilediği için sanık RK hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekmiştir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu